mandag, april 24, 2006

"Min tause" blog

Min ”tause” blogg

Det siste året har jeg ikke skrevet artikler til bloggen. Ikke har jeg malt bilder heller. Jeg skylder på alderen. Det er ikke det at jeg føler meg utbrent, eller mindre kreativ, men at behovet for å konsentrere meg om en ting om gangen er blitt ganske stor med årene.

Det siste året har jeg konsentrert meg om å skrive et bokmanus. Ikke først og fremst for å publisere enda en bok, men for å arbeide meg gjennom det som for meg ble en livsviktig utfordring.

Etter en tøff tid med sykdom – fikk problemer med lunger og hjerte – ble jeg av min sønn konfrontert med spørsmålet om jeg hadde ønske om å skape virkelig kunst.

Jeg forsto at han ikke spurte om jeg ønsket å male vakre bilder, og for den saks skyld - ikke heslige bilder heller, men virkelig kunst. Han hadde laget en differensiering av fenomenet kunst. Den vanlige, som blir benyttet om ethvert maleri, og den om virkelig kunst, som den ærlige, sannferdige og viktige skaperakten.

Han følte vel at tiden led, og at min drøm om å skape billedkunst var truet av sykdom, men også at mine største hindringer, var forankringen til teologien ( jeg er ordinert prest), psykiatrien (jeg har lang praksis som terapeut i familiepsykiatri) og filosofien jeg har beskrevet i boken ”Det myndiggjorte menneske” – (jeg har praktisert den i leder- og personalutvikling gjennom tjue år).

Man kan saktens spørre om en mann som har passert sytti år kan frigjøres fra så sentrale, og eksistensielle fenomener, som disse, og om han som en gammel mann bør ta mål av seg til å skape virkelig kunst?

Jeg skrev omlag 5-600 manussider, men skar bort mer enn halvparten. Det som ble tilbake har forleggeren fått for å vurdere om noe så personlig kan ha almen interesse. Under ventingen på avgjørelsen har jeg ofte følt behov for å trekke manus tilbake. Det er ikke for sent. Forleggeren må ha overbevisende argumenter før jeg bestemmer meg for et ”let it go” – som forøvrig var bokmanuskriptets arbeidstittel.

Det bloggespørsmålet jeg må finne et svar på er om jeg kan ta opp igjen bloggeaktiviteten nå som jeg har startet opp igjen malerarbeidet i atelieret. I så fall bør jeg finne en annen overskrift en ”Tanker ved ukeslutt”?

Jeg vet ikke om mine bloggevenner har interesse av å lese mine mere eller mindre dypsindige refleksjoner rundt den kunstneriske aktiviteten. I så fall vil jeg etter hvert prøve å dele slike tanker med dere. Kanskje må jeg omskrive tittelen og kalle den Tanker fra et atelier, eller Refleksoner fra et billedverksted?

Ta imot denne artikkelen som et signal på at det fortsatt står bra til med old Davy.

3 kommentarer:

Thomas Risager sa...

Hej David

- Fortsæt endelig med bloggen

Venlig hilsen og Guds fred

Thomas Risager - Danmark

David Kvebæk sa...

Takk for oppmuntringen!
God helg.

Berit B. Heiberg sa...

Ja, - fortsett absolutt med å skrive blogg!! - har savnet innleggene dine her!
Hilsen fra "tante" Berit