tirsdag, mai 31, 2011

JUBILEUM I VERTSHUSET

I år er det stort jubileum i Vertshuset De Gamles Gleder. Vertinnen fyller 75 år!
Først ville hun la denne dagen fare hen uten feiring, men etter et par måneders tenkning hadde hun kommet fram til at hun likevel ønsket å lage fest for familie og venner. Og nå har hun vært i full virksomhet siden, enskjønt det er om lag en måned til ”Årets store sommerfest”.
Vi har en diger rododendron i hagen vår. Den pleier å blomstre på sitt aller beste på selve dagen hennes, som er midt i juni. Men nå er den meget tidlig ute og er full av vakre blomster. Tenk deg selv, ca 50 m2 hvor hver gren er bugnende full av blomster. Vi tror at den er byens største rododendron. Og jeg tror den viser seg fram for Reidun, for hun er hagens mester. Jeg bare ser på.
Hun kommer av og til med et spørsmål, jeg har vel et svar, men jeg har lært at hun har klare tenker om hva hun vil gjøre, og jeg gjør klokt i å si: Ja, det blir bra. For det blir det, når hun gjør som hun vil.
Til tross for at hun elsker hjemmet og hagen sin vil hun nå flytte. Hun ser for seg en leilighet med utsikt til elven, med garasje i kjelleren og med heis direkte opp til leiligheten. Jeg vil ikke flytte. Her har jeg det som plommen i egget. Jeg har i mange år kalt hjemmet vårt for Vertshuset De Gamles Gleder. Men jeg er nødt til å innrømme at det er Vertinnen som må stå for all jobbingen.
Nå ser jeg det klart at jeg må gi opp min stahet og la Reidun få det som hun vil. Det vil jeg faktisk tjene på. Jeg får ei fornøyd kone, og en enklere og like trivelig tilværelse. Og så får jeg bedre samvittighet, for jeg kan ikke bidra med noe for å holde denne heimen og hagen i proper stand. Det kan imidlertid Reidun, men hun fyller 75 om ikke så lenge, og det er et spørsmål om hvor lenge hennes krefter og motivasjon rekker.
Nå står hun på for å gjøre festen så koselig og meningsfull som hun ønsker den. Mitt bidrag er det som kan gjøres med min I Mack. Festen blir preget av sang og musikk for, og av, små og store, og sikkert av velformulerte taler
Den skal holdes i festsalen til Pinsekirken i Lørenskog. Her er plass til mer enn 75 personer, og det kommer det nok også. Det er litt pussig å tenke på at både Reidun og jeg har våre røtter i den karismatiske pinsebevegelsen. Festen er for Reidun, men den blir samtidig en attribusjon til våre foreldre.

2 kommentarer:

Tro Håb og Kærlighed sa...

Åh, det lyder dejligt med en stor fin fødselsdagsfest for din kære kone! Selv fylder jeg 55 til midsommer, og det er jo ingen ting- og der bliver heller ikke megen fejring, for husbond er ikke hjemme og ældste-sønnen bliver færdig som maskinmester, og det er meget vigtit hun vil flytte, forstår jeg godt. Og at du ikke vil! Men du må nok give dig, for kræfterne skal bruges rigtigt! Fortsat god sommer til jer begge med den glade travlhed.

David Kvebæk sa...

Gratulerer med din 55 årsdag. Bedre denne hilsen er tidlig formidlet, enn aldri. Tenk at den søte lille jenta som krøp på gulvet, fra den ene til den andre, under mitt besøki i dine skjønne foreldres hjem, er blitt 55. Stolt mor og bestemor, så synn du er gressenke. Men Jørgen trenger masse viten, og får nok belønningen snart. Ha en trivelig og deilig sommer. Hilsen David, mannen til jubilanten.