lørdag, juli 15, 2006

Ny utstilling i "Galleri Lund"

Fetsund Lenser har fått ny direktør, Anna Kristine Jahr Røyne.
Hun er fra Jahr gård på østsiden av elva, og har i sin oppvekst sett rett ned på lenseanlegget, den gang det var liv og røre på elva. Da sang og buldret det i lufta når soppemaskinene buntet fem hundre tømmerstokker sammen i moser, som ble slept over Øyeren med kraftige slepebåter. Hun, som alle andre i Fetsund, regulerte nok også dagen sin etter ”tyfonen” ved Lund.

Nå er hun ”sjefen” ved Fetsund Lenser. Under Bondevik-regjeringen var hun sekretær på statsministerens kontor. Som gammel tømmerfløter har jeg store forventninger til hennes ledelse. Få museer har så rike opplevelsesmuligheter for små og store, som Fetsund Lenser.

Hun hadde ikke sittet mange månedene i sjefsstolen før hun ringte og spurte om jeg kunne tenke å arrangere en ny utstilling
i den gamle bestyrerboligen på Lund, den som jeg i sin tid, og med velberådd hu, kalte ”Galleri Lund”. I øyeblikkets ubetenksomhet svarte jeg JA! Med den følge at jeg kom under et stort press for å få ferdig tilstrekkelig mange bilder til en noenlunde representativ utstilling.

Du som har lest mine blogposts har forstått at jeg har brukt tid
på å reflektere rundt fenomenet ”komposisjon”, og at jeg i overmot rotet meg inn i tanker og forestillinger om kontrapunktiske komposisjoner, og oppga det. Etter at spørsmålet om en ny utstilling var brakt på bane har jeg vært en smule retningsvill med tanke på det fremtidige billedskapende arbeid.

Av denne grunn blir utstillingen preget av leiting etter mitt eget uttrykk. En gallerist på vestlandet sa et jeg snart måtte bestemme meg for om jeg ville male figurativt eller abstrakt.
Det er visst ikke riktig å være en malerkunstens Ole Brumm som sier; ”Ja, takk. Begge deler”. Jeg har aldri siktet meg inn mot de prestisjetunge galleriene. Det alminnelige publikum – som slett ikke er ensporet, og som sannelig ikke er uten kunnskap og forståelse så vel for abstrakt- som figurativ kunst – er mitt publikum. Jeg maler ikke heslige bilder fordi det er in. Jeg er opptatt av det estetiske, og at et bilde skal kunne kommunisere med seeren. Bildene er alle forskjellige, men det er sannelig også seerne.

Jeg er spent. Fortsatt søker jeg etter motiver og uttrykk som jeg håper å kunne få ferdig tidsnok til å presentere i Galleri Lund fra og med lørdag den 12. august.
Kanskje vi møtes der?

Fortsatt god sommer.

Ingen kommentarer: