tirsdag, desember 01, 2009

Han falt fra 3. Etasje.

I aviser og TV får vi vite at en knøttliten fyr på ett år var så uheldig at han falt fra et vindu i 3. etasje og ned på bakken. Men han var ikke snauere enn at han reiste seg opp og gikk til sandkassa for å leke.
Man kan han mange meninger om årsaken til at det gikk så bra med ham. Han var lett, han var ung med myk beinstruktur, han var heldig som falt som han gjorde. Kanskje var bakken spesiell myk og gunstig og dempet støtet.?
Noen vil hårdnakket holde en knapp på at han hadde englevakt. Jeg vet ikke om prinsessen vår har meninger om dette. I så fall vil hun ikke være alene. Det er slett ingen vanskelig situasjon å forestille seg at guttens engel fløy til og hjalp ham så han ikke slo seg, eller slo seg i hjel. Spørsmålet blir da om det bare er en og annen som voktes av slike oppmerksomme engler, og i så fall hvorfor.
Selv har jeg ved flere anledninger hatt en slik englerolle. Som 10-12 år gammel gutt sto jeg ved Nerdrum stoppested og ventet på at arbeidstoget skulle komme. Det var mange mennesker samlet på og ved perrongen. Da ser jeg min fetter – kanskje var han 4 år – satt og lekte i sanden mellom skinnene. Helt plutselig kom Stockholmtoget inn mot perrongen i full fart og folk skrek: ”Hjelp gutten! Hjelp gutten!” Jeg sto ikke mange skrittene fra ham så jeg løp til, fikk tatt ham under armene og kastet meg ut av skinnegangen og ned i ei grøfta på andre siden. Jeg kan ennå høre den skarp fløytingen på det pesende toget som fór forbi. I en slags panikkangst knuget jeg gutten under meg lenge etter at toget var passert. Noen styret fram og fikk gutten på beina. Jeg ble stående i grøfta og børste skitten av klærne.
Jeg fikk ingen heltemedalje for denne dåden. Engler blir ikke dekorert. Men min fetter husker fortsatt historien. Han trodde jeg hadde tenkt å kvele ham.
En annen gang opplevde jeg en nestenulykke under en familieleir på Fredtun ved Staveren. Vi var en stor flokk mennesker som etter middagen skulle forflytte oss over hovedveien til foredragssalen, hvor jeg var foredrgashoderen. Da la jeg merke til at folk hadde stanset opp på begge sider av veien for å slippe bilene frem. Det var stor trafikk. Da oppfattet jeg raskt at en ulykke var i ferd med å skje. Ei lite jente, som sto samme med sin far på den ene siden av veien, fikk se sin mor som sto på den andre siden av veien. Plutselig slipper hun handa til faren og springer av sted. I det øyeblikket ble jeg forvandlet til en engel. Jeg for etter jenta og fikk kastet meg fram slik at langefineren klarte å krølle seg rundt hennes spede skulder og jeg fikk revet henne i bakken. Men nå ble det oppstandelse. Det hvinte i bilhjul som bråbremset, folk hylte og jenta gråt av smerte. ”Pappa. Den slemme mannen kastet meg i bakken!”
Bilene stanset. Sjåføren i bil nr. to kom ut og bort til meg og sa: ”Ja, der reddet du et liv! Jeg skrek for full hals da jeg så jenta kom, og jeg var 100% sikker på at hun ble overkjørt . Men ser jeg en mann som lå nærmest vannrett i lufta og strakk seg etter jenta. Nei, dette var et mirakel!”
Foreldrene takket så hjertelig og varmt de kunne for redningsdåden, men de måtte i flere år etterpå bearbeide jenta så hun forsto at jeg ikke ville henne vondt, men faktisk reddet hennes liv. Ok, engler tåler selvfølgelig at noen blir sure på dem, særlig når de påfører andre smerte.
Men en gang var engelen i meg ikke sterk nok. Det var da min lillebror falt fra balkongen i 2. Etasje og ble liggende med armen på en stor stein. Jeg så han ville falle og hogg tak i buksebaken hans og forsøkte å holde ham fast. Jeg klarte det en stund og skrek om hjelp. Men før hjelpen kom skled min søte, snille, lillebror ut av hånden min og falt i bakken. Han hutret og gråt lit, men var raskt på beina og ble skikkelig dullet med. De voksne sa. ”Han må ha hatt englevakt!”
Og det trodde min bror fast og fullt på, så da sagbruksbestyreren ville vite hvem som hjalp ham svarte han kjekt og uten blygsel: ”Det var han derre Jesuten, det!” Jeg hadde nærmest sviktet min oppgave. Selvsagt burde en engel på 8 år kunne klare å holde en treåring i et fast grep i bukserompa.
Apropos! Man burde selvsagt ikke skrive skrytende artikler om sin eheltedåder. Vel så stopper jeg her, men hele livet har vært full av utfordringer til "engelen" i meg. God helg.

Ingen kommentarer: