torsdag, januar 26, 2012

BESØK AV HAN TRYGVE

Han ringte før jul og spurte om det passet med besøk. Vi fant ut at vi skulle utsette det til over jul. I går ringte han igjen, og han kommer til formiddagskaffe i dag.
Dette er ikke en hvilken som helst Trygve. Min venn Trygve er pensjonert prest i Den Norske Kirke. Jeg traff ham da jeg jobbet på Modum. Han arrangerte da ekteskapsweekend på Hardangervidda. Trygve var prest i Nore-Uvdal. Han hadde et enormt hjerte for menigheten sin. Han ble landskjent for sine konfirmantturer med kano inne i Tunhovd distriktet. Han mente at ungdommene burde oppleve Guds enorme skaperkraft og kjærlighet. Trygve lyktes som prest i denne menigheten. Årsak? Han kom til upløyd mark. Alle tiltak ble møtte med glede.
Der han har satt dype spor etter seg er spesielt arbeide med ektepar. Etter et studieopphold i California, hvor han møtte Marriage Encounter bevegelsen, kom han oppglødd tilbake til Norge og startet opp arbeidet her. Sissel, hans kone er lærer, og de to tok fatt på en virksomhet som straks fikk vind i seilene. ME-grupper ble startet i alle de nordiske land. Ektepar sto i kø for å bli med på weekendkursene.
Mange kjente personer har deltatt i disse populære kursene opp gjennom årene. De kan ikke få fullrost utbytte de har hatt av engasjementet.
Etter noen år overlot Sissel og Trygve stafettpinnen til andre, som fulgte i deres godt opptrukne spor. Fortsatt er ME en faktor som er til for å berike parforhold.
Trygves hjerte er uvanlig stort. Han tok nå opp arbeidet med å hjelpe ungdommer som satt i Russiske fengsler. Han ville gi dem håp. Dette utviklet seg til et omfattende arbeid hvor Trygve fikk hjelp av venner og bekjente til innsaling av klær og penger. Myndighetene ble etter hvert provosert av denne mannens dynamikk og han fikk forbud mot å virke som han gjorde.
Men hva skal man gjør når hjerte brenner for andre? Trygve fant ut at det var bruk for ham i Egypt. Nå startet han et intenst arbeid for koptere som var forfulgt og led nød. Dette var lenge før den ”Arabiske Våren” brøt ut. Trygve gjorde mye for å hold seg oppdatert om kopternes livssituasjon, ja, også om deres tro og historie. Etter hvert ble han sittende inne med store mengder kunnskaper om kopterne og Den Koptiske kirke. Men arbeidet støtte på mange hindringer.
De siste årene av sin prestetjenese arbeidet Trygvei flere år som fengselsprest ved Ullersmo Landsfengsel

Til tross for sine enorme omsorgsaktivitet har han altså tid til å stikke innom en gammel venn, som riktig nok ikke sitter i fengsel, eller mangler klær og mat, men som føler velsignelse ved slike besøk. Trygve er en kraftig og røslig kar med kritthvitt hår. Han syns i landskapet. Hans dynamiske væremåte og alt han har utrettet kan få noen hver til å føle seg små og puslete.

Men nå kommer han snart og jeg får se å komme meg inn i hovedhuset.
Trygve heter Eriksen til etternavn, og bor i Gjerdrum.

2 kommentarer:

Tro Håb og Kærlighed sa...

Det lyder som et dejligt besøg af en meget spændende mand!

David Kvebæk sa...

Jo, Trygve er en spennende mann. Han er blant de få som er imot kvinnelige prester, homofile prester og kvinnelige biskoper. Han huskes helst for dette, men ikke for alt det spennende han er for.