lørdag, november 21, 2009

OPPTRYKK AV GAMLE BØKER

Dagene går. De er jo så korte. Solen står sent opp og går tidlig ned. Det er ikke så mange timene dagslyset gir tilstrekkelig arbeidslys. Noen ekstra spotter er absolutt nødvendig. Men det er helst min IMac jeg tyr til nå. Trangen til å male er ikke like overveldende –som den pleier, men jeg vet jo at det kan forandre seg fort.
De siste ukene har jeg arbeidet med opptrykk av et par bøker som har vært utsolgt fra forlegger i mange år. Min gamle kollega og venn, Annar Aasheim i Kompetanseunion as, som har brukt bøkene i sine lederutviklingsprogram, har presset på for å få de ut på markede igjen. Til slutt fant vi ut at han skulle få gi dem ut på sitt forlag, som er en underavdeling av Kompetanseunion as. Nå trykkes ”Det myndigjorte menneske” i 1000 eksemplarer, og ”Far, hvor er du?” i det samme antall. Den siste blir et rent opptrykk. Den første får et tilleggskapittel om fenomenet ansvar
Vi venter at bøkene skal komme fra trykkeriet om en drøy uke. Alle som ønsker å kjøpe bøkene kan bestille dem ved å klikke seg inn på: http//www.kompetanseunion.no/.
Nå kan man saktens lure på hvorfor boken ”Far, hvor er du?” brukes som managementlitteratur, den ble jo skrevet til moderne fedre som mer og mer må orientere seg i retning hjem og barn. Aasheim har erfart at språket og eksemplene i denne er enklere å forstå, og blir på en måte en innføring til filosofien om det myndiggjorte- og myndiggjørende mennesker.
Jeg snakker stadig med folk som mener boken er langt mer betydningsfull i dag, enn da den kom med første opplag i 1990. Ikke minst har finanskrisen vist hvor galt det går når man er ensidig opptatt av å styrke de elementer (kunnskaper, erfaringer, ferdigheter og initiativ) som kan konverteres til penger, og helt overser de elementer (evnene til nærhet, ømhet, varme og innlevelse) som frembringer livsgleden og fellesskapet mellom mennesker.
Jeg er svært glad for Aasheims initiativ. Hvis dette eksperimentet blir bra har jeg flere bøker som har vært utsolgt i mange år. Kanskje kan noen av disse få sitt nye opplag?

Ingen kommentarer: